Mostanában sokkal több levest eszünk, mint régebben. Nem tudom miért nem szerettem eddig a leveseket, de szinte csak a vasárnapi ebéd részeként került az asztalra, most pedig még akár csak magamnak is főzök egy kis fazékkal 🙂
Régebben a karalábé leves, sok tejföllel és petrezselyemmel készült, most hogy a tejföl kimaradt, teljesen átalakítottam az ízvilágát. Igazi zsenge tavaszi karalábé, természetesen új zöldségekkel és hogy ebédre elég legyen a leves, kölessel dúsítottam.
Épp zajlik a VKF! (azaz a Vigyázz! Kész! Főzz!) 78. fordulója, ami egy tematikus játék a bloggerek körében, még Mautner Zsófi indította el 2007-ben 🙂 A VKF! 78. fordulójának háziasszonya a kisildi blog írója, aki a tavaszi zöldségeket, gyümölcsöket adta meg tematikának, a játékról mostani fordulójáról itt olvashattok. Szóval jó apropója volt ennek a levesnek ez a játék 🙂
Hozzávalók: 2 db zsenge karalábé (nem túl nagyok, ez egy kétszemélyes leves), a karalábé zsenge apró levélkéi, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 pici új zellergumó, kis csokor petrezselyem, 1 dl köles, 1 evőkanál olívaolaj, 1 mokkáskanál paprika, só, bors, csipet szerecsendió
Megtisztítottam a karalábét, feldaraboltam, az apró zsenge leveleket félre tettem. a répákat karikáztam, a zellert szintén kockára vágtam. A karalábé leveleit a petrezselyem levéllel összeaprítottam.
Az olajat a fazékba öntöttem és amikor meleg volt, rátettem a zöldséget és megdinszteltem. Néhány perc után a pirospaprikát rászórtam, elkevertem és felöntöttem 6 dl vízzel. Sóztam és hozzáadtam a szerecsendiót. Mikor a zöldség már majdnem puha, beleszórtam a kölest. Az újraforrástól számított 10 perc múlva, beletettem az apróra vágott petrezselymet és karalábélevelet és borsoztam. Hagytam ehető állagúra hűlni és már kanalaztam is 🙂