Eredetileg sváb kovászos uborkaként is ismerhetjük, ezt finom nyári csemegét, ami annyiban tér el a megszokott változattól, hogy kenyér helyett burgonyával készül, így gluténmentes és lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják, míg “eredeti” társát nem ehetik.
Személy szerint évek óta így készítem a kovászos uborkát, egy kedves ismerősöm ajánlotta, mikor panaszkodtam, hogy nincs házi kenyerem, így majd később lesz csak uborka elrakás, pedig olyan szép idő van… A mai bolti kenyerek nem igazán alkalmasak a kovászos uborka elrakására, az pedig csak hab a tortán, hogy ezzel a módszerrel sokkal tisztább, szebb lesz az uborka lé is, ami igazán finom és üdítő ital a forró nyári estéken 🙂
A címben azért emeltem ki, hogy gluténmentes, mert a napokban láttam egy diétás boltban, hogy “horror áron” kínálták a gluténmentes kovászos uborkát, a normál “kovi ubi” árának a többszöröséért… Ez indított arra, hogy a sváb kovászos uborkát átkereszteljem gluténmentes kovászos uborkára, hogy minél több érintett rátaláljon, hiszen egyszerű, gyors és akár egy erkélyen, de még egy napos ablakban is elkészíthető!
Hozzávalók: 1 kg uborka, 2 db RÉGI (tehát tavalyi, nem baj ha kissé szottyos 🙂 ) burgonya, 1,2 l langyos víz, egy nagy csomag száras kapor, 2 gerezd fokhagyma (elhagyható), 1 evőkanál só
egy öblös üveg, meleg napsütéses idő 🙂
Az én uborkázós üvegem 2 literes, ez a mennyiség pontosan belefér, de ha nagyobb az üveg, akkor lehet duplázni, az arányok nem változnak.
Az uborkát alaposan megmosom, körömkefével kicsit megpucolom, majd a végeit levágom.
Ha a képen látható méretű apró uborkám van, akkor én nem vagdalom be, ha nagyobbak, akkor hosszanti irányban 2-3 bemetszést ejtek rajtuk.
Az üveg aljára teszem a kapor felét, rá a meghámozott, felkarikázott burgonyát, majd szorosan megtömöm az uborkával. Az uborka közé rejtem a fokhagymát, ami elhagyható, de én szeretem az ízét a kovászos uborkában.
Az uborka tetejére a következő réteg burgonya kerül, rá pedig a kapor másik fele.
A langyos vízben elkeverem a sót, felöntöm vele az üveget, hogy tele legyen, egy kis tányért teszek az üveg tetejére és nincs más dolgom, mint napra tenni és várni 🙂
Időjárás függvényében 2-3 nap alatt elkészül. Leszűröm, üvegekbe rendezem és hűtőben alaposan lehűtöm. Nekem ez a legnehezebb szakasz az első adagnál, megvárni, míg igazán hidegre hűl 🙂
Ha az uborka elfogy, a levét hűsítő üdítőként fogyasztjuk a nyári forróság ellen 🙂
Akár gluténmentes diétán vagy, akár nem, jó szívvel ajánlom, hogy próbáld ki a kovászos uborkának ezt a készítési módját is, nem fogsz benne csalódni! 🙂