Hústorta, hús- és sajtrajongóknak, valamint azoknak, akik még születésnapjukon sem szeretik az édességet 🙂 Ez a tortám is születésnapi torta volt, Párom édesapjának 60. születésnapjára 🙂
Pista papa sok mindent szeret, de a nápolyin és a sport szeleten kívül édesség bizony nem csúszik le a torkán még ünnepi alkalmakkor sem 🙂 Próbálkoztam már sokféle módon, de a pogácsa tortán kívül, ami “felkupacolt” pogácsából állt, eddig még semmivel sem sikerült megetetnem 🙂
De egy 60. születésnapom mégsem járja, hogy épp az ünnepelt ne egyen a tortájából… Így született ez a hústorta, amit legnagyobb örömömre lelkesen falatozott az ünnepelt is!
Boldog születésnapot kívánok, ezúton is 🙂
Hozzávalók: 1,5 kg csirkemell filé, 20 dkg szendvics sonka, 5-6 dkg füstölt bacon, 5 db tojás, 20 dkg sajt, 10 dkg mascarpone, só, színes bors, 2 gerezd fokhagyma
A “bevonata”: kb. 0,5 liter pörkölt, 15 dkg mascarpone, 1 evőkanál őrölt füstölt paprika (sima is jó), 1 csapott evőkanál kakaópor (cukrozatlan!)
A csirkemell filét felszeleteltem, nem baj, ha nem egyformák a szeletek, úgyis ki kell majd tölteni a formát, inkább a vastagsága legyen egyforma. Kicsit kiklopfoltam, majd sóztam és frissen őrölt színes borssal szórtam. A szeleteket forró zsiradékon kisütöttem, úgy 2-2percigmindkét oldalán, hogy kifehéredjen, de fehér is maradjon 🙂
Felvertem 5 tojást habosra, belevertem a 10 dkg mascarponét, majd a zúzott fokhagymát, sóztam, borsoztam és elkevertem benne 20 dkg reszelt sajtot.
Ezután következett a tortává varázslás 🙂 A kapcsos torta forma aljára sütőpapírt vágtam, majd beterítettem a bacon szeletekkel, úgy, hogy a szeletek kicsit átfedjék egymást. Erre került az első sor csirkemell, aztán rákanalaztam egy réteget a sajtos masszából, újra csirkemell, rá egy sor a szeletekre vágott sonkából,
sajtos massza, csirkemell, sajtos massza, sonka és a maradék sajtos masszával zártam. Nekem a 24 cm-es tortaformát így töltötte ki 🙂
180 fokos sütőben, kb 50 percig sütöttem, a formában hagytam teljesen kihűlni.
Szerintem már így is roppant jól néz ki, el tudnám képzelni ebédre egy jó salátával 🙂
Azonban én nem állhattam itt meg, hiszen el kellett hitetnem, hogy ez igazi torta, így következett a “burkolás” 🙂
A pörköltet összeturmixoltam a többi hozzávalóval. Igen, nem elírás, tettem bele egy kis cukor mentes kakaóport is, aminek nem érződött ki az íze, de remekül sötétítette a masszát és egy kis pikáns jelleget is adott az ízének. Ezzel a kencével kentem körbe a tortát.
A kész tortára egy retek virág és gyertya került, de sajnos arról nem készült fotó, mint ahogy arról sem, hogy mennyire örült az ünnepelt az általa is ehető tortának 🙂
A háttérben Párom által faragott ünnepi asztaldísz látható 🙂
A hústorta fogyasztható hidegen, melegen egyaránt, próbáljátok ki, igazán nem minden napi fogás 🙂