Nagymamám almatortája a Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központjának 10. születésnapi bulijára

gluténmentes almatorta

Ez a bejegyzés kissé rendhagyó lesz, de azért lesz benne egy finom gluténmentes, diabetikus almatorta recept is a sok – sok fotó és néhány személyes gondolat mellett 🙂 A lehetőségért, hogy ott lehettem pedig ezer köszönet a KataFakanala csoport megálmodójának Mérei Kata színésznőnek, a Barátok közt sorozat “Julijának”!

A történet Kata felhívásával kezdődött, amikor csoportjában arra kérte a tagokat, hogy aki teheti süssön egy tortát vagy tortácskát a Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központjának 10. születésnapi bulijára, sok ragyogó szemű gyermek örömére. Ismertek, ha gyerekekről és segítségről van szó, nem tudok elmenni szó nélkül mellette. Hogy mennyire örülök így utólag, hogy reagáltam a hívó szóra, azt majd a fotók alapján megértitek, remélem sikerül valamennyit visszaadnom a nap hangulatából képekben 🙂 Szerencsére sokan sokfelől vállaltuk a torta sütést, így hamar összejött (sőt, túl is teljesítettük) a kitűzött cél: 300 szelet torta a szülinapra. Mivel sokan sütöttek krémes finomságokat, így én egy kicsit diétásabb, kevésbé látványos torta mellett döntöttem, mivel tudom, a “baj” ritkán jár egyedül, így glutén- és cukormentes tortában gondolkodtam az első perctől kezdve. Az alma torta melletti döntésemet megkönnyítette, hogy épp a készülődés idején jött a hír, tetemes mennyiségű almát nyertem az Alfa kertészet FB oldalán kiírt recept versenyén 🙂 Bár ajándékot elajándékozni nem illik, de az almából bizony 15 kg-ot felajánlottam a születésnapi bulira, a sok édesség mellett szépen fogyott az alma is, remélem egy pici az Alapítvány mindennapjaira is maradt belőle 🙂

Ez az almatorta egyébként végig kísérte a gyerekkorom, emlékeim szerint ez volt az egyetlen olyan süti, amiben nem volt krém és én mégis imádtam 🙂 Mondjuk ezen nem csodálkozom, hiszen annyira fantasztikusan szaftos, puha, az alma szinte krémszerűre sül benne. Remek vendégváró is, hiszen akár előzőnap is elkészíthető. természetesen én nem készítettem el előző nap, mert a születésnap hétvégéje nagyon zsúfoltra sikerült, (és Édsanya szerint élvezettel hagyok mindent az utolsó pillanatra 🙂 ) de sebaj, kora reggel már kisült a torta, fejtörést csak az okozott, hogy hogyan is varázsoljam rá az egészséges tortámra az Alapítvány logóját, hiszen marcipánt mégsem rakhatok egy cukormentes tortára 🙂 Így készült egy kevés xilitből porcukor helyettesítő a dekoráláshoz, ami szerencsémre remekül bevált, és bár egész nap gyönyörű idő volt, reggel kellőképp hideg volt a teraszon, hogy a torta is időben meghűljön, ne olvassza fel a dekor anyagot 🙂

gluténmentes almatortaEz lett a végeredmény, de nézzük, hogy készül ez a finomság:

Hozzávalók: 4 tojás, vele azonos súlyú vaj, xilit, rizs liszt, 1 csapott evőkanál keményítő, 1 tojás sárgája, csipet só, reszelt (vegyszermentes) citromhéj, 1 evőkanál fahéj, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2-3 alma
(A recept normál liszttel és cukorral is elkészíthető, minden mennyiség a fentiek szerint értendő ebben az esetben is, csak a keményítőt kell elhagyni)

Egy tálban habosra kevertem a vajat a tojássárgákkal (mind az öttel), majd a cukorral, ezek után hozzáadagoltam a lisztet, a sót a fahéjat, a citromhéjat és a szódabikarbónát, legvégül a megtisztított és apróra vágott almát. Az almát ízlés szerint nagyobbra reszelve is beletehetjük. A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük és a masszához keverjük laza mozdulatokkal. Kivajazott, lisztezett formában ( 23 cm-es  torta forma), 180 fokra előmelegített sütőben kb 40 perc alatt, de mindenképp tűpróbával ellenőrzötten készre sütjük.
Én a formában hagytam kihűlni, a tetejét fahéjjal és a xilitből kávédarálón készített porcukorral díszítettem. Az almaszeleteket körben sütés közben tettem rá, kb félidőben. (ez a dekorációs alma +1 almából készült 🙂 )

gluténmentes almatortaA torta belseje így néz ki:

gluténmentes almatortaSok alma, kevés tészta 🙂

Visszatérve a születésnapra, valami fantasztikus hangulatú közösségbe kerültem. Nemcsak a Korai Feljesztő csapatára gondolok, hanem azokra a bloggerekre és háziasszonyokra is, akik Kata hívó szavára az ország különböző pontjáról érkeztek vagy éppen különböző úton módon juttatták el a hívó szóra a csodálatosabbnál csodálatosabb és persze finom tortákat. Nézzétek csak:

Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központjának 10. születésnapi bulija

Torták

Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központjának 10. születésnapi bulija

Torták2

és még egy kupac 🙂

Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központjának 10. születésnapi bulija

Torták3

Megmutatom a lelkes csapatot, mármint azokat akik ott tudtak maradni a rendezvényen:

Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központjának 10. születésnapi bulija

Kata és a csapat

Tündéri gyerekekkel és rengeteg programmal telt a nap, a továbbiakban beszéljenek a képek 🙂

P1090442_1 P1090434_1 P1090430_1 P1090428_1 P1090422_1 P1090420_1 P1090410_1 P1090398_1 P1090402_1 P1090404_1 P1090406_1 P1090409_1 P1090395_1 P1090391_1 Köszönet Katának a szervezésért, a gyerekeknek a jó hangulatért, az időjárás felelősnek pedig a fantasztikus napsütésért 🙂

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?