Míg bodza szörpöt évek óta készítek, akácvirágból tavaly csináltam először. Annyira gyorsan elfogyott az 5 liter szörp, hogy gondoltam az idén télire is eldugok belőle…
Fontos! Bár a fotókon az akácvirág még a szárán van, a szárat elfogyasztani nem szabad, az mérgező, ugyanúgy ahogy az akác levele, valamint a fa kérge! Csak a virág fogyasztható!
Az akácvirág viszont nemcsak ehető növény (kandírozva is nagyon finom a virág süteményekhez, de sültekhez is), hanem a homeopátiában is használt gyógynövény. Érdemes akácvirágot teának szárítani azoknak, akik étvágytalanságban vagy gyomorsav túltengésben szenvednek. 1 csapott szárított akácvirág vízzel forrázva teaként fogyasztandó. Forrás és további információk az akácvirágról itt.
A gyomorsav túltengésben szenvedőknek, bár citromot tartalmaz, mégis remek nyári üdítőital lehet ez az akácvirág szörp, az egyéb sav termelést fokozó limonádék helyett – saját tapasztalatból mondom, nagyon jót tesz a pocaknak 🙂
Hozzávalók: 3 liter akác virág, 3 (vegyszermentes) citrom felkarikázva, 3 ágacska szárított stevia leveleivel együtt vagy 1,5 kg cukor, víz
A virágokat lecsipegettem a szárról és belepakoltam egy 4,5 literes üvegbe. Fontos, olyan helyről szedjük a virágot, ahol nincs közvetlen környezeti ártalomnak kitéve. Hozzáadtam a felkarikázott citromot és felöntöttem vízzel. 3 napig hűs helyen tároltam, időnként megkevertem.
A harmadik napon leforráztam a steviát, az akácvirágot leszűrtem, a két lét összeöntöttem, majd felforraltam, forrón tiszta, csírátlanított üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba tettem két napra.
Ma kóstoltuk először, nagyon kellemes, édes, illatos szörp, citromfűvel kínálva igazán üdítő
Csak reménykedem, hogy a közeli erdőben még találok el nem nyílott virágot, hogy még egy adag készülhessen belőle 🙂