Ezt a receptet Kaldeneker Gyuritól tanultam, amikor még létezett a Csevegő Csajokkal című rádió műsorunk a Kontakt Rádióban és Ő volt a vendégünk. Izgalmas dolog a rádiózás, szerencsére gyerekkorom óta több ízben voltam tűz-, akarom mondani mikrofon közelben. Még izgalmasabb, amikor az ember lánya egy Lekvárosház előkészületeiről, az ott készülő termékek fantasztikus színéről ás ízvilágáról készít rádió műsort 🙂 Nos, sok érdekes ízt kóstoltunk Gyurinál, de engem igazán a paprika lekvár fogott meg. Én egy kicsit a saját szánk ízére alakítottam, de ez ugye tőlem nem szokatlan 🙂
Hozzávalók: 2 kg kápia vagy kaliforniai paprika (sütve), 2-3 chili, 25 dkg cukor, 4 ek vörösborecet, só, cayenne bors, 1 cs 3:1 zselésítő
A paprikát kimérem, (frissen a két kilót), aztán szépen elrendezem a sütőlemezen, én most kápiából csináltam, a sütőlemezre sütőpapírt raktam, így a lemezre nem ég rá.
160 fokon sütöm, nagyjából addig amíg isteni paprika illat lengi be a konyhát, és nem baj, ha kicsit már feketedik a felső része… Kb. 45-50 perc.
Még forrón zacskóba rakom, és szorosan bekötöm. Erre egyéb praktikák is léteznek, nekem ez vált be:
Amikor meghűlt, már nagyon szuper módon lejön a héj róla, és kicsumázható, valamint a mag is könnyen egyszerűen távozik, bár én szeretem ha van benne egy kevés mag, Tudom mit eszem 🙂
Nos, eddig volt macerás a történet, innen már simán megy a lekvár főzés, egy kis pufogástól eltekintve 🙂 Az összes hozzávalót lábasba rakjuk, botmixerrel pépesítjük, majd a zselésítőt is hozzáadjuk az előírásnak megfelelő módon.
Sűrűre főzzük, aztán forrón sterilizált üvegekbe rakjuk és forrón dunsztba tesszük, ahol teljes kihűlésig hagyjuk aludni 🙂
Hogy miért érdemes ezt az egész macerát végig csinálni? Mert nagyon finom sültekhez, grillekhez, legyen az hús, vagy sajt. Nálunk baconbe töltött szűz pecsenyével és hozzá lapcsánkával került az asztalra: