Sokat, nagyon sokat olvastam róla, de valahogy nem akarózott megkóstolni 🙂 Aztán egyszer úgy féléve, amikor kiderült a tejfehérje allergiám, beadtam a derekam, mert hiányzott a túró… és a túróra az első számú alternatíva a Totu túró, azaz a tojásfehérjéből készült túró pótló 🙂
Első kóstolásra barátságot kötöttünk, remek alternatíva a túró pótlására, ráadásként Totu termék többféle van, készül belőle Totu krém, Totu krém extra, ami remek tejföl helyett, sőt már tej is van belőle. A gyártó Capriovus Kft oldalán tudtok tájékozódni a termékekről, sőt rendelni is lehet.
Szóval jó dolog a Totu, de bevallom nem az én pénztárcámhoz igazodik az ára 🙂 Egyszer, egyszer igen, de nagyüzemi felhasználásban kellett valami más megoldás. Így jött az ötlet, hogy elkészítem otthon. Nem, nem olyan 100 %-ban mint az eredeti, leginkább a kinézetén lehet még finomítani, de nagyon finomra sikeredett, sütibe pedig első osztályúan megállta a helyét 🙂
Az már csak ráadás, hogy remekül fel tudom használni hozzá a megmaradt (karácsonykor 10-es adagokban fagyasztottam le) tojásfehérjéket 🙂 Bár sok receptet elolvastam az interneten, végül a saját fejem után mentem…
Hozzávalók: 10 tojásfehérje, 1 db (bio) citrom leve, 3 evőkanál kókuszolaj (folyékony állagú), 1 púpos teáskanál só (Himalaya só), 1 l víz
Egy fazékban feltettem a vizet, felforralom. A tojásfehérjét villával elkeverem, hozzáadom a sót, olajat, citrom kifacsart levét. Amikor a víz zubogva forr, beleöntöttem a tojásfehérjét, majd kavartam rajta egyet a villával. Pár perc múlva még egyet 🙂
Nem kell sokat kevergetni, én kb háromszor kevertem bele. Amikor újra forrni kezd, már kész is van, én tüllel kibélelt szűrőben szűrtem le.
Kicsöpögtettem és már fel is használtam. Például ez a túró torta is totuból készül…
Lezárt dobozban 2-3 napig eláll a hűtőben, de olyan gyorsan készen van, hogy én inkább csinálom frissen 🙂